Middenformaat / 6x6 format
Middenformaat fotografie

De term middenformaat wordt gebruikt in de fotografie om een bepaald film formaat aan te duiden. Het omvat alle maten groter dan 35mm (kleinbeeldformaat) en kleiner dan grootformaat (4" bij 5" en groter).

De meest gebruikte filmformaten binnen het middenformaat zijn 6×6 cm (vierkant) en 6×4.5 cm (rechthoekig). Andere veelgebruikte verhoudingen zijn 6×7 cm, 6×9 cm en 6×17 cm panorama.

De meest gebruikte film in middenformaat camera is het 120 filmformaat. Er bestaat ook een 220 filmformaat, dit zijn filmspoelen met de dubbele capaciteit van 120 film en worden niet door alle camera's ondersteund. Het aantal opnames dat op een film past is afhankelijk van het gebruikte formaat. Zo kunnen er 15 à 16 opnames met een 6×4.5 camera gemaakt worden, 12 met een 6×6 en slechts 6 met een 6×12.

Type 120 film is nog redelijk goed en goedkoop verkrijgbaar in Nederland, waarschijnlijk vanwege de populariteit bij reportage- en portretfotografen, fotografie-studenten en enthousiaste amateurs. Het lijkt er op dat de opkomst van digitale fotografie (nog) geen grote concurrent is van dit type fotografische film, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 35mm film.
Omdat middenformaat film een grotere oppervlakte heeft dan kleinbeeld, is de resolutie ook veel hoger, dit resulteert in fijnere details en levendigere afdrukken.

Bekende merken middenformaat camera's zijn: Hasselblad, Mamiya, Bronica, Yashica en Contax.

Onderstaande foto's gemaakt met de FODOR A (zie Historische camera's)
(voor juiste weergave klik op 2e icoontje rechtsboven voor een breder scherm)
klik hier voor

 

Zwolse Gracht

 

Zwolse Gracht in z/w
 
(c) 2011 - Freddie van ter Beek